Trinxat de la Cerdanya



Cuina de muntanya, aliment del Pirineu, plat típic de la Cerdanya. Àpat d’hivern català que s’ha popularitzat, que cada cop més es prepara en qualsevol època de l’any i es cuina a moltes cases i restaurants del país. Fàcil de fer, nutritiu i amb un gust excel·lent. Ho té tot!

Hi ha gent que no hi posa botifarra, a nosaltres ens hi encanta el gust que li dona. 

La col ha estat durant molt de temps un menjar específic dels mesos freds, ja que és una hortalissa que presenta varietats que resisteixen bé el fred. D’aquí els ve el nom de “col d’hivern”. 

Ingredients per a 4 persones

  • 500g de col
  • 300 g de patata
  • 70 g d'oli
  • 2 grans d'all
  • 150 g de cansalada
  • 100 g d'aigua
  • 1 cullareta de sal
  • 200 g de botifarra negra

Elaboració aproximada de 50 minuts

  1. Posa l’eina de tallar.
  2. Talla la col en 8 trossos i posen un parell al vas:
    • 16 segons a velocitat 4.
    • Reserva la col en un plat i repeteix la operació fins tenir tota la col tallada i reservada.
  3. Talla la patata a trossets i posa-la al vas:
    • 8 segons a velocitat 4.
    • Reserva-la en un plat.
  4. Posa l’eina de remenar.
  5. Afegeix l’oli:
    • 3 minuts a 70°, velocitat 1.
  6. Afegeix els alls tallats:
    • 3 minuts a 70°, velocitat 1 a doble direcció.
  7. Afegeix la cansalada tallada a tires (guarden una mica per decorar):
    • 5 minuts a 70°, velocitat 1. 
  8. Afegeix la col, l’aigua i la sal:
    • 5 minuts a 110°, velocitat 1.
  9. Afegeix la patata:
    • 15 minuts a 110°, velocitat 1.
  10. Canvia l’eina de remenar per la de tallar.
  11. Afegeix finalment la botifarra tallada a trossets i sense pell (guarden una mica per decorar):
    • 5 minuts a 120°, velocitat 1.
  12. Fregeix en una paella la cansalada i la botifarra que hem guardat. Posa-ho tot al damunt del trinxat per decorar. 
Que vagi de gust!

Comentaris